Czasopisma filatelistyczne w Polsce po 1945 r. Próba charakterystyki segmentu. Część 1: Charakterystyka ogólna. Czasopisma Zarządu Głównego PZF i Okręgów PZF - Lubczyńska, Aleksandra (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2022)
Pierwsza część artykułu poświęconego polskiej prasie filatelistycznej, ukazującej się od 1945 r., zawiera ogólną charakterystykę tego segmentu na tle rozwoju filatelistyki w Polsce. Ponadto omówiono tu czasopisma wydawane nakładem Zarządu Głównego Polskiego Związku Filatelistów oraz nakładem Okręgów PZF.