Obraz wojny domowej w Hiszpanii na łamach polskiej prasy lokalnej 1936–1939 (na przykładzie czasopism siedleckich) - Cabaj , Jarosław (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2022)
Autor podjął próbę ukazania obrazu wojny domowej w Hiszpanii upowszechnianego wśród czytelników polskiej prasy lokalnej na przykładzie pism wydawanych w Siedlcach, mieście powiatowym w województwie lubelskim. W latach 1936-1939 ukazywało się tam regularnie trzy czasopisma — „Głos Podlaski” wydawany przez Kurię Diecezjalną oraz „Ziemia Siedlecka” i „Życie Podlasia” związane z obozem sanacyjnym. Na podstawie ich zbiorów autor ustalił, iż tematyka wojny domowej w Hiszpanii była stale obecna na łamach prasy lokalnej. Dzięki tym tekstom do czytelników trafiał obraz wojny domowej jako krwawego starcia dwóch światów - republiki z jednej i obozu narodowego z drugiej strony.