Od „Echa z Polski” do „Echa Polskiego” (1863–1865) — epizod z życia polskiej diaspory w Stanach Zjednoczonych - Kiper, Daniel (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2022)
Artykuł Od „Echa z Polski” do „Echa Polskiego” — epizod z życia polskiej diaspory w Stanach Zjednoczonych dotyczy pierwszego polskojęzycznego czasopisma wydawanego w Ameryce Północnej. Periodyk wychodził w latach 1863-1865 w Nowym Jorku. Na jego łamach publikowano przede wszystkim wiadomości z ziem polskich. Z czasem pismo próbowało częściowo zmienić swój profil ideowy i zdobyć rangę czołowego organu prasowego rodzącej się Polonii amerykańskiej.