„Gazeta Polska w Brazylii” w pierwszych miesiącach po wznowieniu działalności (lipiec – grudzień 1893 roku) - Landmann, Tomasz (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2022)
W artykule zaprezentowano wybrane obszary zainteresowania Polonii brazylijskiej w związku z artykułami zamieszczonymi w „Gazecie Polskiej w Brazylii” po wznowieniu działalności pisma od lipca do grudnia 1893 roku. Badania ukazały zróżnicowane dziedziny zainteresowania Polonii, mając na uwadze zwłaszcza wewnętrzne sprawy brazylijski i polonijne, zainteresowanie problematyką niemiecką, rosyjską, austro-węgierską, francuską i włoską.