Dom, życie rodzinne i obyczaje Amerykanów na łamach „Tygodnika Mód i Powieści” w latach 1860–1900 - Stocka-Ambruszkiewicz, Anna (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2022)
Artykuł przedstawia obraz życia rodzinnego i obyczajów Amerykanów, a zwłaszcza z uwagi na profil pisma, Amerykanek na łamach „Tygodnika Mód i Powieści” w latach 1860-1900, czyli od przejęcia redakcji przez Jana Kantego Gregorowicza do końca wieku. Czasopismo to obok „Bluszczu” było w Królestwie Polskim ważnym magazynem kierowanym do kobiet, ale z racji luźniejszej tematyki kierowanym do innego typu odbiorcy.