Reportaż na łamach paryskiej „Kultury” po 1989 roku - Maguś , Justyna (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2021)
„Kultura” wydawana przez Jerzego Giedroycia w latach 1947-2000 odgrywała dużą rolę w kształtowaniu postaw społeczeństwa polskiego. Formuła reportażu oferuje wiarygodny sposób przedstawienia rzeczywistości i przestrzeń do refleksji. W artykule uwagę badawczą skoncentrowano na reportażach publikowanych w ostatniej dekadzie wydawania pisma, co umożliwiło w sposób wielopłaszczyznowy ukazać m.in. jednostkę w obliczu zmiany.