Marian Eile — redaktor, artysta i wizjoner kultury w 75. rocznicę ukazania się „Przekroju” - Matras-Mastalerz, Wanda; Ladorucki, Jacek (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2021)
W 2020 roku minęła 75. rocznica ukazania się pierwszego numeru magazynu „Przekrój”, jednego z najbardziej poczytnych pism epoki PRL. Jego twórca — Marian Eile był nie tylko wybitnym redaktorem, ale także scenografem, rysownikiem, malarzem, fotografem i aktywnym propagatorem literatury i sztuki. Celem artykułu było omówienie mniej znanych wątków biograficznych z życia Eilego związanych z jego twórczością plastyczną i pasją fotograficzną oraz wpływu jego zainteresowań na zawartość krakowskiego tygodnika.