Niepodległość na łamach tarnopolskiego „Głosu Polskiego” w latach 1904–1914 - Maślach, Arkadiusz (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2021)
Artykuł przedstawia tygodnik „Głos Polski” wydawany w Tarnopolu. Przybliżono wydania z lat 1904-1914 pod względem występowania pojęcia niepodległość oraz przedstawiono rozważania związane z oświatą, gospodarką i kulturą, w kontekście których niepodległość odgrywała kluczową rolę. Pismo politycznie było związane z Narodową Demokracją.