Pochodzenie, natura i zróżnicowanie gatunku ludzkiego w oglądzie autorów „Biblioteki Warszawskiej” do 1864 roku - Nowak , Joanna (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2021)
W artykule poddano analizie wyobrażenia oraz stan wiedzy polskich badaczy i krzewicieli nauki publikujących na łamach „Biblioteki Warszawskiej” na temat genezy, natury oraz zróżnicowania fizycznego i kulturowego gatunku ludzkiego. Analizowana epoka (1841-1864) to czas dominacji idei romantycznych, ale i okres przed darwinowskim przełomem w naukach przyrodniczych. Interpretacja treści związanych z szeroko ujmowaną problematyką antropologiczną prezentowaną przez autorów „Biblioteki Warszawskiej”, uznanych przedstawicieli ówczesnego świata nauki i kultury, pozwoliła ukazać reprezentatywny wizerunek myśli polskiej w tym konkretnym przedmiocie i recepcję osiągnięć myśli europejskiej.