Z dziejów czasopiśmiennictwa okresu międzywojennego. „Ateneum Wileńskie” 1923–1939 - Sierżęga, Paweł (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2020)
Artykuł został poświęcony wydawanemu przez Towarzystwo Przyjaciół Nauk w Wilnie „Ateneum Wileńskiemu”. Pismo skoncentrowane na historii dawnych ziem Wielkiego Księstwa Litewskiego ukazywało się w latach 1923-1939 przy finansowym wsparciu Wydziału Nauki Ministerstwa Wyznań Religijnych i Oświecenia Publicznego. Periodyk o charakterze regionalnym, odegrał znaczącą rolę w upowszechnianiu badań z zakresu historii politycznej, prawa, kultury, historii społeczno-gospodarczej i źródłoznawstwa Litwy XIV-XIX w. Rocznik był jednym z wiodących pism naukowych w Polsce, a zawarte w nim prace zachowały w wielu przypadkach swą naukową wartość.