Rozgłośnia Polska Radia Wolna Europa w ocenie Polaków zza żelaznej kurtyny w latach 50. i 60. XX wieku (w świetle badań własnych radiostacji) - Kamińska-Chełminiak, Kamila (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2020)
Celem artykułu jest udzielenie odpowiedzi na pytanie, w jaki sposób Polacy zza żelaznej kurtyny oceniali Rozgłośnię Polską RWE. W artykule przeanalizowano wyniki badań przeprowadzonych przez Dział Badania Słuchalności RWE w latach 1958-1961 wśród osób przebywających na Zachodzie — uchodźców oraz czasowo odwiedzających państwa Europy Zachodniej