Kulturotwórcza rola „Przekroju” Mariana Eilego. Analiza zawartości tygodnika z lat 1945–1969 - Matras-Mastalerz, Wanda (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2020)
„Przekrój” był jednym z ciekawszych i najbardziej poczytnych tygodników epoki PRL. Przedmiotem artykułu stała się analiza zawartości 1290 numerów magazynu Mariana Eilego z lat 1945-1969 ze szczególnym uwzględnieniem kultury literackiej i artystycznej na łamach krakowskiego pisma. Podczas badań ustalono jakie były metody popularyzacji literatury i sztuki, w jaki sposób, w jakim stopniu i jak często pismo informowało o nowościach wydawniczych, zagadnieniach historycznoliterackich, problemach bieżącego życia literackiego, kulturalnego i obyczajowego