Transfer idei i informacji na granicy kultur. Czasopismo „Thornische Nachrichten von gelehrten Sachen” (1762–1766) w kontekście polskiego oświecenia - Chlewicka, Katarzyna (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2020)
„Thornische Nachrichten von gelehrten Sachen” wydawane w Toruniu w latach 1762-1766 stanowią pierwsze na terenie Rzeczypospolitej czasopismo stricte ‘recenzyjne’. Jednym z głównych postulatów programowych pisma był przekaz aktualnych informacji o piśmiennictwie polskim. Realizując ten postulat redakcja zrecenzowała szereg kluczowych wydawnictw polskiego oświecenia (m.in. teksty autorstwa S. Konarskiego, W. Rzewuskiego, F. Bohomolca, J.E. Minasowicza).