Historia i archeologia starożytnego Bliskiego Wschodu na łamach „Wędrowca” - Zinkow, Leszek (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2019)
Tygodnik ilustrowany „Wędrowiec” (1863-1906) zgodnie z tytułem i deklaracją programową poświęcał na swoich łamach wiele miejsca geografii, dziejom kultury, opisom obcych krajów i relacjom podróżniczym. Artykuł omawia publikowane w tym czasopiśmie teksty odnoszące się do zagadnień starożytnego Bliskiego Wschodu.