Trzy modele funkcjonowania czasopism kulturalnych i społecznych wydawanych przez mniejszości narodowe i etniczne oraz społeczności imigranckie - Wasilewski, Krzysztof (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2019)
Mniejszości narodowe i etniczne, a także społeczności imigranckie są zazwyczaj marginalizowane w sferze publicznej. W związku z tym podejmują różne strategie zaznaczenia swojej obecności. W zależności od stopnia integracji i realizowanych celów, podkreślają swoje więzi z większością lub wręcz przeciwnie — akcentują różnice. Jeszcze inne uzyskują podmiotowość w sferze publicznej już na etapie produkcji własnych mediów