Czasopisma literackie młodych i dla młodych w Polsce (1944–1970). Część 1 - Buck, Andrzej (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2019)
W latach 1939-1989 w Polsce do literatury „wchodziło się” poprzez pismo literackie. Autor artykułu wyodrębnił kategorię: czasopisma literackie młodych przeciwstawiając je kategorii: czasopisma literackie dla młodych. Te pierwsze to periodyki, które powstały jako wynik aspiracji młodych do posiadania własnego tytułu, a więc ich geneza tkwi w samosterownych działaniach środowiska literackiego. Wyodrębnione m.in. przez prof. Kazimierza Wykę kategorie periodyzacji literatury: kryterium historyczne i pokoleniowe (grupy i pokolenia literackie) wskazują na jeden z ważnych instrumentów obecności nowych świadomości pokoleniowych w historycznoliterackich dziejach Polski Ludowej.