Prasa siedlecka z lat trzydziestych XX wieku o Niemcach i stosunkach polsko-niemieckich - Cabaj, Jarosław (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2019)
Celem artykułu jest ukazanie tematyki niemieckiej na łamach polskiej prasy lokalnej, na przykładzie wydawanych w Siedlcach w latach trzydziestych XX w. pism: „Gazeta Podlaska”, „Nowa Gazeta Podlaska”, „Głos Podlaski”, „Ziemia Siedlecka”, „Wiadomości Diecezjalne Podlaskie” i „Życie Podlasia”.