Polskie czasopisma popularnonaukowe do 1939 roku: rozwój, ewolucja formy i treści - Wójcik, Ewa; Wrona, Grażyna; Zając, Renata (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2019)
Tematem niniejszego opracowania są dzieje czasopism popularnonaukowych wydawanych na ziemiach polskich od XVIII wieku do 1939 roku. Początkową datę wyznacza rok 1758, kiedy to ukazał się pierwszy polski periodyk popularnonaukowy „Nowe Wiadomości Ekonomiczne i Uczone”. Badany zbiór objął 128 tytułów zróżnicowanych zarówno formalnie, jak i treściowo.