Zapomniany język? Psychoanaliza na łamach londyńskich „Wiadomości” (1946–1981) - Osiński, Jakub (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2018)
W artykule prześledzono obecność psychoanalizy w wydawanych w latach 1946-1981 w Londynie „Wiadomościach”. Przeanalizowano teksty zarówno zwolenników teorii Freuda i jego kontynuatorów, jak i ich oponentów, próbując tym samym odpowiedzieć na pytanie: czy na łamach emigracyjnego tygodnika doszło do przedyskutowania użyteczności psychoanalizy jako języka opisu zjawisk społeczno-kulturowych?