"Moriah" (1903–1924) — lwowskie czasopismo dla młodzieży żydowskiej - Kwiecień, Sabina (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2018)
Artykuł charakteryzuje pismo „Moriah” wydawane we Lwowie w latach 1903-1924 jako miesięcznik młodzieży żydowskiej. Pismo ukazywało się w języku polskim i było trybuną środowiska syjonistycznego. „Moriah” zamieszczała teksty popularnonaukowe, głównie z zakresu historii i literatury żydowskiej oraz utwory literackie przedstawicieli literatury jidysz i hebrajskiej. Pismo realizowało model wychowania w duchu narodowo-żydowskim, ale przede wszystkim popularyzowało idee syjonizmu