Zmiany na rynku prasowym w Polsce pod wpływem nowych technologii i Internetu - Dzierżyńska-Mielczarek, Jolanta (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2018)
Artykułu jest ekonomiczną analizą polskiego rynku prasy drukowanej w latach 1990-2015. Zawiera ilościową charakterystykę rynku pod względem jego wielkości (liczba wydawanych tytułów, liczba wydawców, nakład globalny, sprzedaż egzemplarzowa), struktury i efektywności. Analiza jakościowa skupia się na ocenie zmian, jakie cyfryzacja mediów wywołała w produkcji i konsumpcji prasy oraz jej wpływie na opłacalność działalności wydawniczej i pozycję rynkową wydawców prasy.