„Droga krzyżowa, czyli wyjście ludu polskiego z wywłaszczonej wioski”. Litografia, pocztówka i wiersz w obronie rodzinnej ziemi - Gzella, Grażyna (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2017)
„Droga krzyżowa, czyli wyjście ludu polskiego z wywłaszczonej wioski” to tytuł obrazu Mieczysława Noskowicza dodawanego początkowo do „Gazety Świeckiej”, a potem do „Nowego Przyjaciela Ludu” w Kępnie. Obraz, który rozpowszechniano również w postaci pocztówki uzupełnionej okolicznościowym wierszem, wzbudził zainteresowanie prokuratury i wywołał procesy prasowe, w wyniku których osoby odpowiedzialne za jego wytworzenie i rozpowszechnianie skazane zostały na kary finansowe. Ponadto policja skonfiskowała wiele egzemplarzy obrazu i pocztówki.