Prasa częstochowska w okresie „odwilży” październikowej (1955–1957) - Mielczarek, Tomasz (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2017)
Przedmiotem artykułu jest zawartość prasy częstochowskiej w okresie tzw. „odwilży” październikowej, tj. pomiędzy wrześniem 1955 r. i styczniem 1957 r. Autor interesował się zarówno lokalnymi mutacjami gazet ogólnopolskich i regionalnych oraz lokalnym czasopiśmiennictwem. Szczególną uwagę zwrócił na efemerydę symbolizującą częstochowski „październik” zatytułowaną „Lewary”.