Bohaterowie karykatur na łamach polskich czasopismach satyrycznych Drugiej Rzeczypospolitej (analiza statystyczna) - Bergmann, Olaf (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2017)
W artykule omówiono statystyczne aspekty dotyczące liczby osób (bohaterów), których wizerunki najczęściej znajdowały się w karykaturach publikowanych w polskich czasopismach satyrycznych Drugiej Rzeczypospolitej (1918-1939). Zaprezentowana w nim analiza statystyczna została oparta na 20 rocznikach, znacznie pomiędzy sobą się różniących, siedmiu periodyków satyryczno-humorystycznych („Szczutka”, „Muchy”, „Cyrulika Warszawskiego”, „Wróbli na dachu”, „Szpilek”, „Pręgierza Poznańskiego” i „Pokrzyw”). Na podstawie uzyskanych w kwerendzie wielkości przedstawiono w nim konkretne osoby, których wizerunki najczęściej znajdowały się w orbicie ikonograficznych zainteresowań polskich karykaturzystów.