Warszawskie periodyki wychowanków Gimnazjum Wołyńskiego: problemy, współpracownicy, programy, idee - Stankiewicz-Kopeć, Monika (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2017)
Periodyki wydawane przez wychowanków Gimnazjum Wołyńskiego „Ćwiczenia Naukowe. Oddział literatury” i „Pamiętnik Naukowy. Oddział literatury” posiadały wyraźną linię programową, którą była narodowość. Chociaż nie były one pismami romantycznymi, to torowały drogę romantyzmowi poprzez podejmowanie tematów bliskich romantykom, takich jak: narodowość, dawność, ludowość, regionalizm ukraiński.