Spór emigracyjnego „Dziennika Polskiego i Dziennika Żołnierza” z ambasadzkim „Tygodnikiem Polskim” (1950-1952) - Tarka, Krzysztof (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2015)
W 1950 r. redaktor i wydawcy emigracyjnego „Dziennika Polskiego i Dziennika Żołnierza” złożyli w angielskim sądzie pozew o oszczerstwo przeciwko „Tygodnikowi Polskiemu” wydawanemu przez Ambasadę Polski Ludowej w Londynie. Ostatecznie do procesu jednak nie doszło, a spór zakończył się w 1952 r. ugodą. W zamian Ambasada w Londynie musiała jednak wypłacić wysokie odszkodowanie. [A Legal Row Between the Émigré Polish Daily & Soldier’s Daily and The Polish Weekly (1950-1952)] In 1950 the editor-in-chief and the publishers of Polish Daily & Soldier’s Daily sued the Polish Weekly, a magazine published by the Polish Embassy in London, for libel. In the end, the trial did not take place as the two parties reached a settlement in 1952. The defendant, ie. the Polish Embassy, agreed to pay hefty damages