Periodyki Muzeum Historii Polskiego Ruchu Ludowego w latach 1985–2013 - Nieć, Grzegorz (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2015)
W artykule przedstawiono historię Muzeum Polskiego Ruchu Ludowego i jego periodyków — „Rocznik Historyczny Muzeum Historii Polskiego Ruchu Ludowego” i „Śladami Naszych Ojców”. Muzeum jest ściśle związane z politycznym ruchem ludowym, którego trzon w chwili powstania placówki stanowiło Zjednoczone Stronnictwo Ludowe, a od 1991 r. Polskie Stronnictwo Ludowe. Periodyki są zarówno czasopismami naukowymi i popularnonaukowymi, jak i siłą rzeczy wpisywały i wpisują się w propagandę partii, realizują w obszarze tradycji i historii określoną politykę informacyjną, co potwierdza przeprowadzona analiza ich zawartości [Periodicals of the Historical Museum of the Polish Peasant Movement in 1985-2013] The article outlines the history of the Museum of the Polish Peasant Movement and its periodicals — The Yearbook of the Historical Museum of the Polish Peasant Movement and In the Footsteps of Our Fathers. The Museum id closely connected with the political representation of Poland’s agrarian community. At first it was the United People’s Party (ZSL), and since 1991 the Polish People’s Party (PSL). As our analysis demonstrates the periodicals, both academic and popular, published under the Museum’s auspices invariably reflect the party line, or even party propaganda, in the spheres of tradition and history