Zapomniane czasopisma studenckich kół naukowych KUL (1944-1989) - Centek, Barbara (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2015)
Po zakończeniu drugiej wojny światowej, na KUL bardzo szybko odradzały się studenckie koła naukowe, powstawały też nowe, a wyrazem ich aktywności były m.in. wydawane przez nie czasopisma. Od 1944 do 1989 r. z ramienia działających na KUL kół naukowych ukazywało się łącznie 26 pism, jednak nie wszystkie z nich doczekały się opracowań w literaturze przedmiotu czy chociażby wzmianek w opublikowanych bibliografiach. [Some forgotten magazines of student academic societies at the Catholic University of Lublin, 1944-1989] As soon as the hostilities of World War II were over, the Catholic University of Lublin (KUL) saw the revival of various student academic societies. They were also keen to publish their own bulletins and magazines. Between 1944 and 1989 the KUL student academic societies launched at least 26 periodicals. Some of them are still waiting to be catalogued and researched