„The Portfolio” Brytyjscy publicyści, polscy emigranci i tajna rosyjska korespondencja dyplomatyczna - Żurawski vel Grajewski, Radosław (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2015)
„The Portfolio or a Collection of State Papers, Illustrative of the History of our Times” było wspólną inicjatywą wydawniczą obozu księcia Adama Jerzego Czartoryskiego i grupy jego brytyjskich współpracowników skupionych wokół Davida Urquharta. Ukazywało się w latach 1835-1837 i 1843-1844 (nowa seria). Podstawą wydawnictwa były tajne dokumenty dyplomacji rosyjskiej zdobyte przez Polaków w czasie powstania listopadowego. Celem zaś kompromitacja Rosji i zwrócenie uwagi europejskiej opinii publicznej a konieczność powstrzymania jej postępów na Wschodzie i przywrócenia Polski.