Słowo od redakcji - Woźniakowski, Krzysztof (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2015)
Gdy w roku 1998 pod auspicjami i opieką Polskiej Akademii Nauk uruchamialiśmy nasz „Rocznik Historii Prasy Polskiej”, organ Komisji Prasoznawczej Oddziału PAN w Krakowie, ukazujący się od początku w dwóch zeszytach rocznie, planowaliśmy z czasem przekształcenie go w kwartalnik — okoliczności jednak na to nie pozwalały. W okresie 1998-2013 ukazało sięłącznie XVI tomów naszego periodyku w 32 zeszytach edytowanych początkowo przez nieistniejące już dzisiaj Wydawnictwo Oddziału PAN w Krakowie (z pomocą ﬁnansową zmieniających się sponsorów spośród państwowych i niepublicznych uczelni wyższych Polski południowej). Od 2011 roku wydawcami stała się Polska Akademia Nauk oraz Uniwersytet Pedagogiczny im. KEN w Krakowie (wspomagani ﬁ nansowo także przez Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach). Aktualnie, dzięki zgodzie Prezydium Oddziału PAN w Krakowie, rysują się pomyślnie perspektywy dalszych przeobrażeń periodyku Komisji Prasoznawczej, który — pozostawiając dotychczasowy tytuł i nie zmieniając łącznej dotychczasowej objętości — od roku 2014 będzie ukazywać się w rytmie kwartalnym w czterech zeszytach rocznie, przy jednoczesnym zmniejszeniu nakładu w wersji papierowej i oczywiście dalszym utrzymaniu wersji elektronicznej. Mamy nadzieję, że „Rocznik Historii Prasy Polskiej” w zreformowanej postaci nadal będzie wnosić istotny wkład w badania nad dziejami prasy polskiej i z Polską związanej