Ostatni rok Jubileuszu Tysiąclecia Państwa Polskiego (1966) na łamach kieleckiego „Magazynu” „Słowa Ludu” - Młynarczyk-Tomczyk, Anita (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2015)
Artykuł przybliża rolę kieleckiego „Magazynu” „Słowa Ludu” w popularyzacji dziejów narodowych, w ostatnim roku obchodów Tysiąclecia Państwa Polskiego (1966 r.). Dzielący los całej ówczesnej prasy polskiej „Magazyn” miał wówczas wykazać szczególną ofensywność w polemice z przeżywającym Millennium Chrztu Polski Kościołem katolickim, promując świecką wizję historii narodowej. Szczegółowa analiza wszystkich numerów „Magazynu” z 1966 r. wykazała jednak, że poza ideologiczno-propagandowym oddziaływaniem tygodnik ten spełnił również pozytywną rolę. Aktywnie włączył się w promocję historii regionalnej, pogłębiając tym samym świadomość historyczną mieszkańców Kielc i okolic