"Warsztat Szewski. Pierwszy Polski Dwutygodnik dla Zawodu Szewskiego” (1930–1932) - Żynda, Marcin (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2015)
"Warsztat Szewski. Pierwszy Polski  Dwutygodnik dla Zawodu Szewskiego”  był czasopismem fachowym, wydawanym  w Grudziądzu w latach 1930-1932. Zadaniem  pisma była pomoc środowisku szewskiemu,  które znajdowało się wówczas w bardzo trudnej  sytuacji ekonomicznej. Redakcja prezentowała  i popierała wszelkie przejawy szewskiej  działalności organizacyjnej, a także starała się  dokształcać zawodowo czytelników. Periodyk  dostarczał również m.in. informacji prawnych  i ekonomicznych, a także porad dotyczących  prowadzenia gospodarstwa domowego.