Finansowanie pism kulturalnych w Polsce Ludowej i po 1989 roku na przykładzie Wrocławia - Urbaniak, Paweł (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2015)
Celem artykułu jest przedstawienie mechanizmów finansowania prasy kulturalnej w Polsce w dwóch okresach: w latach 70. i 80. XX wieku oraz w dwudziestokilkuleciu nowej rzeczywistości politycznej rozpoczętej przemianami 1989 roku. Artykuł jest więc próbą opisu dwóch modeli funkcjonowania prasy kulturalnej. Po pierwsze opisowi poddany zostaje model komunistyczny, w którym prasa poświęcona tematyce kulturalnej finansowana była wyłącznie przez państwo. W drugiej części charakteryzowana jest natomiast sytuacja prasy kulturalnej w warunkach demokratycznych, w których ten typ prasy, tracąc zwykle cechy narzędzia propagandy politycznej, pozostaje najczęściej uzależniony od finansowania przez instytucje państwowe. Za przykładowy przedmiot analizy służy wrocławska prasa kulturalna, która poddana charakterystyce dobrze obrazuje ogólnokrajowe mechanizmy finansowania czasopism kulturalnych w wyróżnionych okresach