Od „zamku” do Gomułki. Postawa i działalność Zygmunta Kotowicza, redaktora emigracyjnego „Głosu Powszechnego” - Tarka, Krzysztof (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2015)
W artykule przedstawiono poglądy oraz działalność Zygmunta Kotowicza, wydawcy i redaktora emigracyjnego tygodnika „Głos Powszechny”. Pismo ukazywało się w Londynie w latach 1955-1958. Początkowo było organem „zamku”. Kotowicz zafascynowany wydarzeniami w Polsce w 1956 r. zmienił linię polityczną „Głosu Powszechnego”. Na początku 1957 r. nawiązał też współpracę z wywiadem PRL. Odtąd pismo było dotowane przez tajne służby. W maju 1959 r. Kotowicz wrócił do Polski