Kierunki badań nad historią prasy polskiej 1918-1939: Prasa województw zachodnich - Kolasa, Władysław Marek (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2015)
Artykuł zawiera zwięzłą charakterystykę prasy polskiej wydawanej na terenach trzech województw zachodnich (śląskiego, pomorskiego i poznańskiego) oraz omawia kierunki i wyniki badań podjętych przez historyków po 1945 roku. Tematyce tej po 1945 roku poświęcono 436 prac, cytowanych 495 razy