„Zeszyty Obornik Śląskich” jako lokalne czasopismo naukowe - Szocki, Józef (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2015)
„Zeszyty Obornik Śląskich” to naukowe czasopismo historyczne, wychodzące w Obornikach Śląskich, niewielkim mieście niedaleko Wrocławia. Artykuł dotyczy takich oto zagadnień: 1) okoliczności powstania „Zeszytów Obornik Śląskich”, ich nadawcy, redaktorzy i współpracownicy; 2) „Zeszyty Obornik Śląskich” jako przykład prasy lokalnej; 3) miejsce „Zeszytów Obornik Śląskich” wśród naukowych czasopism historycznych; 4) zawartość treściowa periodyku; 5) odbiorcy czasopisma, jego funkcje; 6) szata graficzna periodyku.