Czasopisma naukowe muzeów krakowskich (po 1945 r.) — rozwój i stan obecny - Lechowski, Piotr (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2015)
W artykule scharakteryzowano periodyki wydawane przez muzea krakowskie po 1945 r., na tle ich działalności wydawniczej. Czasopisma naukowe ukazujące się do dnia dzisiejszego poddano analizie pod kątem częstotliwości i intensywności wydawniczej, struktury, zawartości i funkcji, a także rangi naukowej, cech formalno-wydawniczych i społecznego zasięgu.