Z kraju i ze świata. Krakowskie nowiny rękopiśmienne z 1729 r. jako źródło do historii mentalności społeczeństwa czasów saskich - Popiołek, Bożena (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2015)
Coraz większą rolę w procesie transferu informacji w czasach saskich odgrywały gazety rękopiśmienne, które zaspokajały głód wiedzy o rozmaitych wydarzeniach politycznych i towarzyskich. Wywarły one niemały wpływ na ukształtowanie się postaw i wzorców zachowań oraz uprzedzeń i stereotypów społecznych. Nowiny rękopiśmienne koncentrują się na wybranych fragmentach wydarzeń i poświęcają im znacznie więcej uwagi niż treściom ważnym, ale w społecznym odbiorze mało interesującym. Mają też specyficzny układ treści, gdzie odnotowujemy wyraźny podział na „nowiny cudzoziemskie”, obejmujące swoim zasięgiem Europę i świat, i wieści z kraju - szczególnie istotne z punktu widzenia miejscowego czytelnika.