Jolanta Chwastyk-Kowalczyk, Skandynawska „Kronika Poświęcona Sprawom Polskim” 1971–1985. Pismo uchodźców politycznych 1968 roku, Wydawnictwo Jasne i PUNO Press, Kopenhaga – Pruszcz Gdański – Londyn 2024, ISBN 978- 83-65703-73-6; 978-1-7394413-0-2 Dodaj do - Danowska, Ewa (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2024)
Recenzja autorstwa Ewy Danowskiej omawia monografię Jolanty Chwastyk-Kowalczyk poświęconą czasopismu „Kronika Poświęcona Sprawom Polskim”, wydawanemu w Danii w latach 1971–1985 przez polskich uchodźców politycznych po Marcu 1968 roku. Autorka recenzji szczegółowo przedstawia zawartość oraz strukturę periodyku, jego funkcje informacyjne, edukacyjne i integracyjne w środowisku emigracyjnym, a także podkreśla wkład prof. Eugeniusza S. Kruszewskiego jako założyciela i redaktora pisma. Zwraca również uwagę na szeroki zakres tematyczny publikacji, obejmujący sprawy społeczne, polityczne, historyczne, kulturalne, naukowe i religijne, oraz na wartość poznawczą monografii jako źródła do badań nad polską diasporą w Skandynawii.