Pionierki polskiej grafiki prasowej tworzące na przełomie XIX i XX w. Projekcja badań i wstępne ustalenia - Koziak-Podsiadło, Magdalena (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2025)
Artykuł poświęcony jest pionierkom grafiki prasowej działających na ziemiach polskich na przełomie XIX i XX w. Tekst stanowi próbę przywrócenia pamięci o kobietach, które aktywnie uczestniczyły w kształtowaniu wizualnego języka prasy, choć przez dekady pozostawały poza głównym nurtem badań historyczno-artystycznych. Celem projektu badawczego jest identyfikacja i dokumentacja twórczości kobiet-graficzek, analiza funkcji i stylu ich prac oraz określenie znaczenia grafiki prasowej jako przestrzeni kobiecej obecności i emancypacji. W toku prac badawczych odnaleziono 57 artystek, których dzieła pojawiały się na łamach czasopism dziecięcych, kobiecych, literackich i satyrycznych. Wśród nich warto wymienić między innymi: Elżbietę Moniuszko-Nawroczyńską, Annę Gramatykę-Ostrowską, Zofię Stankiewicz, Maję Berezowską i Franciszkę Themerson. W artykule przedstawiono realia twórcze, których doświadczały artystki na przełomie XIX i XX w. Praca ta inauguruje szersze badania i stanowi punkt wyjścia do dalszej systematyzacji rozproszonego dziedzictwa kobiet w historii grafiki użytkowej.