„Post Scriptum”. Independent Magazine of Literature and the Arts (2019-) – niszowy kwartalnik dla inteligencji - Chwastyk-Kowalczyk, Jolanta (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2025)
Artykuł charakteryzuje z perspektywy medioznawczej niszowy niezależny — w deklaracji kwartalnik, w rze- czywistości półrocznik — dla inteligencji „Post Scriptum. Independent Magazine of Literature and the Arts” obecny na rynku od 2019 roku do dziś. Pismo jest wydawane w Wielkiej Brytanii, redagowane przez polsko‑brytyjski zespół publicystów i entuzjastów. Jego inicjatorką, redaktor naczelną pisma, a zarazem dyrektor artystyczną i autorką wszystkich składów pozostaje Renata Cygan — poetka, animatorka kultury w polskiej diasporze w Wielkiej Brytanii, tłumaczka, artysta fotografik, grafik komputerowy. „Post Scriptum” ma stałe działy: proza, poezja, publicystyka, sztuki wizualne, rozmaitości, nowości wydawnicze ujęte w starannym layoucie od 106 do 120 stron. Poruszane w periodyku zagadnienia obejmują różnorodne kręgi artystów, muzealników, historyków sztuki, ludzi z obszaru życia literackiego, filmowego, teatralnego, muzycznego, architektów, osób prowadzących galerie sztuki, świata mody. Poszczególne numery edytowane są w wersji polskiej i angielskiej, bogato ilustrowane, dostępne w postaci elektronicznej na platformie Yumpu: https://www.yumpu.com/user/postscriptum. Przy pisaniu artykułu posłużono się jakościową metodą analizy zawartości prasy, mikrobiografiką prasową oraz wywiadami.