Medialny obraz książki na łamach prasy krakowskiej w latach 80. XX wieku. Część II: Wyniki analizy zawartości - Bańdo, Adam; Kwiecień, Sabina; Studnicki, Emanuel (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2025)
Niniejszy artykuł stanowi kontynuację prac nad problematyką książki na łamach krakowskich dzienników w latach 80. XX w., zapoczątkowanych w części I opisem charakterystyki procesu badawczego. Część II zawiera wyniki wybranej frazy kluczowej „książ*” najliczniej i jakościowo najpełniej obrazującej skalę problematyki bada- wczej. Badane grupy badawcze odnosiły się do kilku grup. Pierwszą z nich stanowią teksty związane z autorstwem. Druga grupa to publikacje poświęcone wydawnictwom i szerzej rynkowi wydawniczemu. Odrębny segment tworzą materiały dotyczące zagadnień drukarni, księgarni czy bibliotek. Analiza wykazała jednoznacznie, że problematyka książki na łamach krakowskich dzienników w latach 80. XX w. była często obecna i stanowiła odzwierciedlenie ówczesnych problemów związanych z szeroko rozumianą kulturą książki.