Doświadczenia cross-medialnego charakteru działalności ukraińskiej prasy na przykładzie pism lokalnych „Wysokyj Zamok” i „Kyiv Post” w warunkach wojny - Biłuszczak, Tetiana (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2024)
Celem opracowania jest porównanie cech systemu cross-medialnego na przykładzie wybranych tytułów ukraińskiej prasy lokalnej „Wysokyj Zamok” i „Kyiv Post” w czasach wojny. W badaniach wykorzystano przede wszystkim metodę analizy treści, metody porównawcze i systematyzujące. Ustalono, że kanały komunikacji stają się obecnie istotną częścią cross-medialnej produkcji i dystrybucji informacji. Zaletą takiej komunikacji jest to, że uzyskane w ten sposób informacje pozwalają na zachowanie przestrzeni osobistej przez konsumentów, pozwalają na interaktywny kontakt z mediami poprzez wersję online uzupełnioną o blogi, filmy, zdjęcia, komentarze, sondaże oraz rozszerzają proces komunikacji poprzez strony ulubionych mediów konsumenta w sieciach społecznościowych. W czasie wojny specyfika pracy mediów na każdej z platform charakteryzuje się w szczególności częstotliwością publikacji.