„Bitwa pod Parkanami”. Prasowe kontrowersje „Ilustrowanego Kuriera Codziennego” wokół dziedzictwa parafii Mariackiej w Krakowie - Woźniak, Marta; Raś, Dariusz; Świerczyńska, Zofia (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2025)
Prasowe rozważania nad dziedzictwem materialnym Krakowa, w szczególności nad zmianą architektury placu Mariackiego w Krakowie, związane z odbudową wikarówki stają się interesującym przedmiotem analizy. Wskazują na to poważne dyskusje społeczne, a nawet kontrowersje w latach 30. XX wieku. Materiały prasowe wykazują troskę o społeczny charakter dziedzictwa lokalnego i dowodzą, że z pozoru tylko dziedzictwo i media jako dwa obszary badań są sobie odległe. Społeczny wydźwięk każdej zmiany architektonicznej w sercu Krakowa wydaje się być jednak na tyle doniosły lokalnie, że warty debaty. Celem badawczym artykułu jest przedstawienie kampanii prasowej prowadzonej przez „Ilustrowany Kurier Codzienny” dotyczącej Wikarówki Mariackiej. Przeanalizowane zostały teksty prasowe opublikowane na łamach dziennika od lipca do grudnia 1934 roku. Aby ukazać prasowe contra analizie poddano także numery „Dzwonu Niedzielnego” oraz „Głosu Narodu” z tego samego okresu. Szczegółowe badania objęły: jakościową analizę materiałów archiwalnych znajdujących się w archiwum bazyliki Mariackiej, ilościową ocenę występowania tekstów prasowych w poszczególnych tytułach oraz analizę treści przekazów.