„Nauka i Sztuka” (październik 1945 – wrzesień 1948) — pierwsze czasopismo naukowe na Ziemiach Zachodnich w okresie powojennym - Koredczuk, Bożena (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2024)
Miesięcznik „Nauka i Sztuka” wychodził w latach 1945–1948 jako pierwsze powojenne polskie czasopismo naukowe wydawane na Ziemiach Zachodnich. Redaktorami byli początkowo Julian Krzyżanowski i Stefan Maria Kuczyński, później już tylko drugi z wymienionych. Dużo uwagi na jego łamach poświęcono nauce, literaturze, sztuce i kulturze oraz tematyce regionalnej. Rok 1948 okazał się niekorzystny dla prasy wrocławskiej, gdyż czaso- pisma, które drukowały teksty autorów o przedwojennym rodowodzie publicystycznym, a zbyt słabo propagowały wiedzę o Ziemiach Zachodnich i ich piastowskich korzeniach zgodnie z doktryną władzy ludowej, przestały się ukazywać. Taki też los spotkał „Naukę i Sztukę”. Celem artykułu jest analiza formalna i omówienie jego wybranej zawartości treściowej. Zastosowanie metod: historycznej, bibliograficznej oraz analizy i krytyki piśmiennictwa, ze szczególnym uwzględnieniem informacji dotyczących regionu, głównie Ziem Zachodnich/ Ziem Odzyskanych po- zwoli na pokazanie, że utrzymując wysoki poziom merytoryczny i gromadząc doborowych autorów, tytuł ten miał niewielki udział w kreowaniu upolitycznionej historycznej świadomości indywidualnej i zbiorowej czytelników, co niewątpliwie zdecydowało o szybkim zaprzestaniu jego wydawania.