„Magazyn Muzyczny” na mapie polskiej prasy rockowej (analiza strukturalno-komparatystyczna) - Trudzik, Artur Mariusz (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2023)
„Magazyn Muzyczny” był jednym z dwóch najbardziej opiniotwórczych (obok „Non Stopu”), można rzec — kultowych czasopism okresu PRL-u, lansujących muzykę popularną, zwłaszcza rock. Oba przechodziły podobną ewolucję, choć pierwszy z nich miał dużo dłuższą historię, ponieważ był bezpośrednim następcą najstarszego w Europie Środkowo-Wschodniej periodyku poświęconego muzyce rozrywkowej, tj. „Jazzu”, powstałego w 1956 r., jednak od lat 80. wraz ze zmianami redakcyjnymi, wewnętrznymi, strukturalnymi, ale przede wszystkim reorientacją gustów muzycznych Polaków, głównie młodzieży, związaną z boomem rocka, stał się w zasadzie (w ostatnich latach) odrębnym, nowym periodykiem. Jego analiza ilościowa (strukturalna) wypełniła treść tego artykułu, ale stanowi ona również podstawę szerszych badań nad miesięcznikiem, które powinny przyjąć postać dwutomowej monografii.