Sprawy Śląska Cieszyńskiego na łamach „Ilustrowanego Kuriera Codziennego” w 1938 roku - Szumowiecka, Alicja (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2023)
Autorka podjęła się analizy opisów wydarzeń dotyczących Śląska Cieszyńskiego w „Ilustrowanym Kurierze Codziennym”, jednym z ogólnopolskich tytułów prasowych dwudziestolecia międzywojennego. Analiza ponad 400 artykułów ukazujących się w okresie sierpień–październik 1938 roku pozwoliła na zauważenie, że przekazywano czytelnikom na bieżąco informacje o sytuacji Polaków na Zaolziu i międzynarodowym położeniu Czechosłowacji. Ponadto na łamach pisma pojawiały się wątki dotyczące historii i znaczenia gospodarczego tych terenów