Polskie czasopisma motoryzacyjne w latach 1911–1939 - Bańdo, Adam (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2023)
Artykuł poświęcony jest rozwojowi polskich czasopism motoryzacyjnych, zapoczątkowanemu ukazaniem się w 1911 roku we Lwowie miesięcznika „Gazeta Auto-mobilowa” — pierwszego polskiego pisma motoryzacyjnego. W badaniach uwzględniono tytuły ukazujące się do wybuchu II wojny światowej. Podjęto też próbę zdefiniowania pojęcia „czasopisma motoryzacyjne” na tle rozwoju periodyków tego typu w okresie przedwojennym.