Informacja o mieście wyzwolonym - prasa oraz jej zastępcze formy na przykładzie Wrocławia w roku 1945 - Firlej-Buzon, Aneta (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2024)
Niniejszy tekst jest próbą uzupełnienia wiadomości o wkładzie „Dziennika Polskiego” w upowszechnianie informacji o Ziemiach Odzyskanych i Wrocławiu przed zdobyciem miasta, a także informacji zawartych w drukach efemerycznych budujących wrocławską infosferę w pierwszych miesiącach zasiedlania miasta przez polskich przesiedleńców. Niniejsza analiza opiera się na badaniach źródłowych, z uwzględnieniem metody bibliograficznej i analizy treści. Uzyskane wyniki potwierdzają ogromny udział prasy i wykorzystanie ulotek w realizacji kampanii informacyjno-propagandowej na temat Ziem Zachodnich i ich osadnictwa. Dalszych badań wymaga m.in. informacyjna, reklamowa i mobilizująca rola „Dziennika Polskiego” oraz ulotek wydawanych po przejęciu Wrocławia przez polską administrację.