Zielonogórski Teatr Lalek w świetle prasy lokalnej i krajowej. Rys historyczny - Prusinowski, Piotr (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2024)
Przedstawiciele lokalnej prasy systematycznie informowali czytelników o kolejnych etapach powstawania budynku Teatru Lalek, którego uroczyste otwarcie miało miejsce 7 października 2023 roku. To wydarzenie może być punktem wyjścia do refleksji nie tylko nad długą i bogatą historią tutejszego lalkarstwa, ale również nad stosunkiem mediów – a w szczególności prasy – do tej formy działalności scenicznej. Nie zawsze była to łatwa relacja. Celem niniejszego artykułu będzie prześledzenie dziejów zielonogórskiej Sceny Lalkowej przez pryzmat tego, co na przestrzeni lat pisali na jej temat dziennikarze i krytycy, związani z prasą miejscową, a także ogólnopolską.